fbpx

Boulderen

Wat is boulderen?

Boulderen is klimmen, maar niet zoals je dat misschien kent op een klimwand met touw. Bij boulderen klim je op wanden tot 4,5 meter hoog. Er liggen dikke matten onder voor als je valt. Je klimt dus zonder touw, maar wel veilig.

Van boulderen word je fit en sterk en beweegvaardigheden, zoals balans en coördinatie, worden erdoor verbeterd en ook vaardigheden als inzicht en creativiteit worden ontwikkeld. Bovendien heeft boulderen een sterk sociaal karakter, want hoe leuk is het om met elkaar boulder ‘problemen’ op te lossen en elkaar aan te moedigen?

BOEK EEN GRATIS BOULDER INTROLES​

Rolands

Boulderen olympisch

Tijdens ‘Tokyo 2020’ stond het sportklimmen voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. En ook in Parijs (2024) en Los Angeles (2028) is het sportklimmen te zien. Het boulderen is 1 van de 3 klimdisciplines op de Olympische Spelen. De andere zijn Lead en Speed.

De internationale wedstrijden worden georganiseerd door de International Federation Sport Climbing (IFSC). Dit jaar kunnen er op verschillende wedstrijden olympische tickets worden verdient. De eerste tickets zijn vergeven op de Wereldkampioenschappen afgelopen zomer in Bern. De eerste 3 geplaatste mannen en vrouwen, van dit kampioenschap, mogen in Parijs gaan strijden om olympisch goud.

De klimsport in Nederland

In Nederland worden de nationale competities georganiseerd door de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV). Er is een competitie voor jeugd van 11 t/m 19 jaar en voor senioren (vanaf 16 jaar). Elke competitie wordt afgesloten met een kampioenschap, waar de best geplaatsten van de competitie aan mee mogen doen. Wil je eerst ervaring opdoen met wedstrijden, dan kun je regionaal meedoen aan de Series of aan lokaal georganiseerde wedstrijden.
Wil je hier meer over weten, kijk dan op www.NKBV/wedstrijdsport

Begin je net met klimmen, dan kun je bij ons meedoen aan de klimlessen. Vind je het klimmen heel erg leuk en wil je iets meer doelgericht aan de slag, dan kun je kiezen voor de jeugdtrainingen en misschien zelfs de wedstrijdtraining, helemaal gericht op het meedoen aan wedstrijden 

Ook het Top Climbing Twente team traint in Boulderstation. Top Climbing Twente is een, door de bond, erkend Training en Opleiding Centrum (TOC). De beste klimmers uit de regio trainen hier. Ze trainen tenminste 4 keer per week, minimaal 2 disciplines (lead en boulder) en trainen op verschillende locaties in de regio. Doen ze het goed op nationale wedstrijden, dan is er kans om deel te mogen nemen aan het NKBV+ programma en daarna wellicht door te stromen naar Jong Oranje. Wil je meer weten over Top Climbing Twente, kijk dan op www.topclimbingtwente.nl.

Klimles
LisaK